Kamuda uygulanan başörtüsü yasağı özel dershanelere de sıçradı.

Haber Giriş : 09 Mayıs 2005 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖZDEBİR tarafından tüm Türkiye'de düzenlenen ÖSS deneme sınavlarına katılan başörtülü öğrenciler, sınavlardan çıkarıldı.

Kamu kurumlarında uygulanan başörtüsü yasağına özel dershaneler de uydu. Özel Dersaneler Birliği (ÖZDEBİR) tarafından tüm Türkiye'de düzenlenen ÖSS deneme sınavlarına ücretlerini yatırarak katılan başörtülü öğrenciler, sınavlardan çıkarıldı. Ankara Maltepe İlköğretim Okulu'nda sınava giren başörtüsü mağdurlarından Şerife Alp, "Hiç kimsenin başörtümden dolayı özgürlüğümü kısıtlamaya hakkı olamaz" derken, ÖZDEBİR Genel Koordinatörü Selahattin Özbay ise yasağı savunarak, "Biz ÖSYM'yi baz alırız" dedi.

Gözetmenler: Figüranıyız

Dünkü sınavda mağdur olan binlerce öğrenciden birisi olan Ankara'lı Şerife Alp karşılaştıklarını şöyle anlattı: "Sınava girmek üzere sabah 09.00'da okula gittim. Binaya girişte bir sorunla karşılaşmadım ve kimse ne beni, ne de başka başörtülü adayları uyarmadı. Sınav kağıtlarındaki kodlamaları yaptık ki, sınav gözetmeni başörtümü çıkartmam gerektiğini söyledi. Ben de, 'İlla çıkarmam gerekiyor mu?' dedim. Gözetmen bunun üzerine, 'Bizler de bu oyunun birer figüranlarıyız' diye karşılık verdi. Sınava başlama zili çaldıktan sonra da beni ve diğer sınıflardaki başörtülü öğrencileri dışarı çıkardılar."

Sınavdan çıkartılmalarının ardından hemen yasağın gerekçesini öğrenmek, hem de 5 milyon lira ödedikleri el konulan sınav kitapçıklarını almak üzere ÖZDEBİR Genel Merkezine gittiklerini anlatan Şerife Alp, burada da yasağın kendilerine karşı savunulduğunu görünce şaşkınlıkla karşılaştıklarını belirtti.

Alp, yaşadıklarının dayanışmanın önemini kendisine çarpıcı bir biçimde gösterdiğini belirterek, "Açıkçası insanın başına gelmeyince zulmün boyutunu, vahametini tam olarak anlayamıyor. Ben yaşadıklarımdan sonra yasağın nasıl cüretkâr hale geldiğini gördüm. Bundan sonra başörtüsüne özgürlük etkinliklerinde ben de en ön sıralarda yer alacağım ve bu yasağın kalkması için elimden ne geliyorsa yapacağım" diye konuştu.

ÖZDEBİR yasağı savundu

ÖZDEBİR Genel Koordinatörü Selahattin Özbay ise yasağı savundu. Özbay, yasakta kendilerinin bir sorumluluğunun olmadığını iddia ederek, "Biz ÖSYM'nin uygulanmasını istediği bütün kuralları sonuna kadar uygularız. Yaptığımız bütün faaliyetlerde bunu baz alırız" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber